Si vols menjar saludable i no tens clar quins aliments o en quina combinació haurien d’estar en el teu plat, aquest Post és per tu!

Per tal de formar el plat, hi ha 3 grups d’aliments principals:

  • Els vegetals  Que han d’abundar i haurien de representar la ½ del plat. En aquest grup trobem les amanides, els gaspatxos, les cremes de verdures, verdures saltejades o al forn, bullides, etc.
  • Les proteïnes  Que han de representar ¼ del plat. Trobem proteïnes d’origen vegetal com les llegums i els derivats de la soja (tofu, tempeh, soja texturitzada, etc.) i proteïnes d’origen animal com el peix, les carns, els ous o els làctics.
  • Els hidrats de carboni   Que si hi son han de representar ¼ del plat. En aquest grup es troben els llegums, la quinoa, l’arròs, la patata, la pasta, el pa, la civada, etc.

Aquest grup, però ,cal dir que no es imprescindible, i la seva inclusió en el dinar o en el sopar, pot dependre de factors com el grau d’activitat física que es realitzi.

Com quedaria representat el plat doncs segons això?

Exemples:

Amanida variada amb salmó i patata al caliu
Crema de carbassó i pollastre amb mongeta blanca
Coliflor amb patata i llenguado al papillote
Verdures saltejades al wok amb pasta integral i tofu
Minestra de verdures amb arròs i soja texturitzada
Amanida de quinoa amb variat de vegetals i tonyina
Gaspatxo i conill al forn amb verdures i patata
Escalivada amb pa integral i truita

Hi ha un quart grup, els greixos, molt important també, que s’inclou en el plat en forma d’oli d’oliva a l’hora de cuinar, tot i que aportem greixos també amb aliments com el peix blau, l’alvocat, els fruits secs, les carns, els làctics. Els greixos han d’estar en la nostra alimentació, no els tinguis por! El més important és que aquests siguin de qualitat (com el del peix blau, els fruits secs, l’oli…), i evitar aliments com la brioxeria, els embotits, que aporten greixos però de mala qualitat.

I perquè els llegums les hem inclòs en el grup de les proteïnes i en el grup dels hidrats de carboni?

Doncs perquè els llegums son 50% proteïnes, 50% hidrats de carboni, per tant poden estar en ambdós grups. Això es trasllada de la següent manera en el dibuix del plat. Quan mengem llegums podem combinar-les de varies maneres:

Exemple: Amanida de mongeta blanca amb tomàquet, pebrot, cogombre, ceba i ou dur

Exemple: Cigrons saltejats amb verdures i arròs

Exemple: Llenties estofades amb verdures

Amb aquests conceptes clars, segur que et serà més fàcil formar el teu plat saludable! Agafa el dibuix del plat per crear les teves combinacions preferides.

Recordem que aquestes recomanacions son generals i que poden canviar en funció dels teus objectius i/o patologies.

Estar embarassada durant l’estiu

Portem un estiu amb temperatures elevades i diverses onades de calor. I per les embarassades segur que no és fàcil suportar aquesta època de l'any. És per això que avui donarem consells perquè la recta final de l'embaràs sigui més fàcil durant els mesos de calor. Està...

read more
LES VACANCES I LA SALUT MENTAL

LES VACANCES I LA SALUT MENTAL

Vivim cada dia en un món més accelerat. L'estrès, ansietat i la depressió són trastorns que cada vegada afecten més a la nostra societat. La feina és un dels elements que incrementen aquestes emocions negatives, per tant, és important fer una pausa.El període de...

read more

10 Recomanacions per combatre la calor

Durant l'estiu les temperatures augmenten de manera dràstica, sobretot durant el mes de juliol. Això pot afectar la nostra vida quotidiana i a la nostra salut. És per això que hem d'estar alerta per evitar deshidratacions i cops de calor. Aquests poden ocórrer tant...

read more
Qué hauria d’incloure la teva llista de la compra?

Qué hauria d’incloure la teva llista de la compra?

Gener, mes de tornada a la rutina, als bons propòsits. Aquí et donem uns tips de qué hauria d'incloure la teva llista de la compra per poder fer possible la tornada als bons hàbits. Recorda que si tenim bones opcions a casa, menjar bé és molt més senzill. Posa-t'ho...

read more
Tinc una ungla encarnada al peu, què puc fer?

Tinc una ungla encarnada al peu, què puc fer?

Un dels problemes que provoca dolor en els peus, i més freqüents, és l’ungla encarnada. Es tracta d’un creixement alterat de l’ungla que fa que aquesta es quedi soterrada en la pell del dit del peu. Això provoca inflamació, dolor intens, edema i, si no es tracta de...

read more
Refredat, recurat!

Refredat, recurat!

Què és el refredat? Es tracta d'una malaltia comuna que segurament tots hem viscut en algun moment o altre de la vida. Hi ha més de 200 virus que poden causar un refredat i es transmet a través de l'aire, amb les gotetes que expulsem amb la tos i els esternuts o a...

read more